
By przygotować gofry bezglutenowe, potrzebujesz oczywiście gofrownicy, a także następujących składników:
na cztery porcje:
- 50 g mąki ziemniaczanej + 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- ziarenka wyłuskane z połowy wanilii (lub 1 łyżka cukru wanilinowego)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 50 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól,
wanilię, proszek do pieczenia, cukier i dokładnie wymieszaj. Dodaj roztopione masło, żółtka i mleko. Zmiksuj starannie całość aż do powstania gładkiej masy.
Odstaw na 30 minut.
W międzyczasie rozgrzej gofrownicę i
ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj pianę do masy w 2
partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką albo miksując
na małych obrotach miksera.
Wkładaj porcje ciasta do gofrownicy i smaż po około- 3 minuty sztukę - w
zależności od mocy gofrownicy.
Podawaj z bezglutenowymi dodatkami, dżemami owocowymi, polewami, z owocami - lub z cukrem pudrem. Możesz też przygotować bezglutenową bitą śmietanę.
Przy okazji sprawdź syfon do bitej śmietany, fajna sprawa dla deserowych łakomczuchów ;)
Przy okazji sprawdź syfon do bitej śmietany, fajna sprawa dla deserowych łakomczuchów ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz