Dziś zaprezentuję Wam
przepis na doskonałe bezglutenowe ciasto czekoladowe, które
składa się TYLKO z 3 składników i nie zawiera cukru poza tym
zawartym w samej czekoladzie. Jak to możliwe spytacie? Zapraszam do
zapoznania się z przepisem.
Na przygotowanie ciasta o
standardowej średnicy na ok. 12 – 15 kawałków będziemy
potrzebowali:
- 450 g czekolady (50%)
- 230 g masła
- 5 dużych jajek
- olej do wysmarowania formy na ciasto
- 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
Żeby odpowiednio
przygotować masę czekoladową należy na średnim ogniu ustawić
garnek z gotującą się wodą. Na garnku z wodą ustaw miskę i
dodaj do niej masło oraz drobno pokrojoną czekoladę. Pamiętaj, by
woda z garnka nie dotykała spodu miski z czekoladą, bowiem ta może
się wówczas przypalić.
Czekolada będzie gotowa
do zdjęcia z garnka, kiedy otrzymamy jednolitą masę bez grudek.
Następnie na garnku
układamy kolejną miseczkę, do której wbijamy wszystkie pięć
jajek. Lekko mieszamy i podgrzewamy jednocześnie. Lekko ciepłe
jajka przelewamy do miksera i ubijamy je na wysokich obrotach ok, 4-5
minut, aż masa znacząco zwiększy swoją objętość i stanie się
bardziej puszysta.
Kolejny krok to przelanie
połowy ubitej masy jajek do miski z roztopioną czekoladą i masłem.
Całość mieszamy ręcznie szpatułką, bardzo wolnymi i kolistymi
ruchami. Kiedy całość się dobrze wymiesza możemy dodać
pozostałą porcję ubitych jajek. Mieszamy masę do czasu uzyskania
nieco jaśniejszego czekoladowego koloru i przelewamy do formy do
pieczenia.
Formę należy
przygotować wykładając jej spód papierem do pieczenia i smarując
go olejem. Formę od spodu można też owinąć folią aluminiową,
po czym powoli przelewamy naszą masę do formy.
Formę wkładamy do
piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 10 min. w 200
stopniach. Po tym czasie, ciasto przykrywamy folią aluminiową także
od góry i pieczemy kolejne 10 minut.
Nasze ciasto wyciągamy z
piekarnika i odstawiamy na ok. 2 godziny, bowiem musi ono stężeć i
ostygnąć. Od razu po upieczeniu nasze bezglutenowe ciasto czekoladowe będzie przypominało bardziej galaretę, dlatego nie
panikujcie ;)
Po tym czasie możemy
ciasto wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem i udekorować wedle
swojego uznania.
Nasze bezglutenowe
ciasto czekoladowe swoim smakiem będzie przypominało truflowe
cukierki, a konsystencją wilgotne brownie, upieczone z zewnątrz i
płynne w środku. Można je trzymać w lodówce nawet przez tydzień,
jednak pamiętajcie, by szczelnie owinąć je folią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz