Czy stwierdzenie dieta bezglutenowa i domowe wypieki pasują do siebie? Odpowiedź brzmi oczywiście, że tak! Wypieki bezglutenowe nie dość, że smaczne to w dodatku zdrowe ciasta nieograniczające Twojej diety. Wśród przepisów można znaleźć wiele ciekawych propozycji. Od najprostszych babek, po bardziej skomplikowane torty i inne wypieki. Wśród szerokiego wyboru ciast każdy znajdzie przepis dla siebie.
Dzisiaj chcę wam
zaprezentować prosty, szybki i łatwy sposób na babkę piaskową
bezglutenową. Przepis ten jest tradycyjną babką piaskową
zmodyfikowaną w taki sposób, żeby nie zawierała składników z
glutenem. Aby wykonać ten przepis, będziesz potrzebować:
-Szklanka cukru
-Kostka masła
-Łyżeczkę proszku
do pieczenia- bezglutenowego
-Cztery jajka
-Jedną i trzy
czwarte szklanki mąki ziemniaczanej
-Jedną czwartą
szklanki innej mąki np. kukurydzianej lub białej bezglutenowej
-Aromat np.
waniliowy, rumowy itp.
-Kakao
Przygotowanie
rozpoczynamy od ubicia jaj z cukrem mikserem na puszystą masę.
Następnie roztapiamy masło i czekamy aż trochę ostygnie. Do
ubitej masy jajecznej stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do
pieczenia. Stale ubijając masę dodajemy wąskim strumieniem
schłodzone rozpuszczone masło. Na koniec dodajemy aromat.
Teraz odkładamy
trochę ciasta do oddzielnej miski, dodajemy kakao i mieszamy. Formę
do babki należy posmarować masłem. Następnie wlewamy jasne
ciasto, a po wierzchu polewamy ciastem ciemnym.
Foremkę wkładamy
na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni z włączonym
termoobiegiem i czekamy na upieczenia ciasta. Po godzinie foremkę
wyciągamy i czekamy na ostudzenie ciasta. Na koniec możemy posypać
ciasto cukrem pudrem i gotowe.
Prosta, tania i
szybka babka piaskowa bezglutenowa jest świetnym pomysłem na szybką
przekąskę, która na pewno Ci zasmakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz