Amarantus to ostatnie odkrycie
dietetyków. Okrzyknięty został ziarnem XXI wieku i złotem inków.
Zasłynął ze swych dobroczynnych właściwości. Ma doskonały
wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Jest bardzo bogaty w
składniki odżywcze, a także, co istotne np. dla osób cierpiących
na celiakię, może stanowić bezglutenowy zamiennik mąki. Z tego
przepisu dowiesz się, jak samodzielnie wypiekać pyszny chleb z jego
dodatkiem.

Amarantus jest naturalnie bezglutenowy.
Zawiera błonnik. Wypieczony z jego dodatkiem chleb jest smaczny,
zdrowy i pożywny. Oto, jak przygotować chleb z amarantusem:
Czego
będziesz potrzebować?
- 3 szklanki mąki razowej,
- 1 szklanka mąki żytniej (z pełnego
przemiału),
- 1 szkalnka ugotowanego na gęsto
amarantusa,
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 szklanki mąki białej,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki drożdży suchych,
- 0,5 szklanki mleka migdałowego
(opcjonalnie),
- woda.
Sposób przygotowania:
Z przepisu
wychodzą 2 bochenki chleba.
Amarantus podpraża na suchej patelni
na jasno złoty kolor, a następnie ugotuj z wodą na gęsto. Ostudź.
Dodaj do reszty składników (o.5 szklanki amarantusa +1,5 szklanki
wody, gotuj na małym ogniu ok. 15 min).
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i
dodaj wszystkie suche składniki razem z ugotowanym i ostudzonym
amarantusem. Dodaj powoli wodę i ciągle wyrabiaj ciasto.
Po wymieszaniu wszystkich składników,
odstaw ciasto chlebowe do wyrośnięcia. Poczekaj, aż podwoi swoją
objętość.
Po wyrośnięciu wyrób ciasto jeszcze
raz, wyłóż do blaszek (keksówek) i daj do piekarnika. Piecz w
temp. 180C przez ok. 1 godz. 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz