piątek, 29 lipca 2016

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

http://kuchniawioletty.blogspot.com/2016/07/bezglutenowe-ciasto-czekoladowe.html

Dziś zaprezentuję Wam przepis na doskonałe bezglutenowe ciasto czekoladowe, które składa się TYLKO z 3 składników i nie zawiera cukru poza tym zawartym w samej czekoladzie. Jak to możliwe spytacie? Zapraszam do zapoznania się z przepisem.


Na przygotowanie ciasta o standardowej średnicy na ok. 12 – 15 kawałków będziemy potrzebowali:

  • 450 g czekolady (50%)
  • 230 g masła
  • 5 dużych jajek
  • olej do wysmarowania formy na ciasto
  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji

Żeby odpowiednio przygotować masę czekoladową należy na średnim ogniu ustawić garnek z gotującą się wodą. Na garnku z wodą ustaw miskę i dodaj do niej masło oraz drobno pokrojoną czekoladę. Pamiętaj, by woda z garnka nie dotykała spodu miski z czekoladą, bowiem ta może się wówczas przypalić.

Czekolada będzie gotowa do zdjęcia z garnka, kiedy otrzymamy jednolitą masę bez grudek.

Następnie na garnku układamy kolejną miseczkę, do której wbijamy wszystkie pięć jajek. Lekko mieszamy i podgrzewamy jednocześnie. Lekko ciepłe jajka przelewamy do miksera i ubijamy je na wysokich obrotach ok, 4-5 minut, aż masa znacząco zwiększy swoją objętość i stanie się bardziej puszysta.

Kolejny krok to przelanie połowy ubitej masy jajek do miski z roztopioną czekoladą i masłem. Całość mieszamy ręcznie szpatułką, bardzo wolnymi i kolistymi ruchami. Kiedy całość się dobrze wymiesza możemy dodać pozostałą porcję ubitych jajek. Mieszamy masę do czasu uzyskania nieco jaśniejszego czekoladowego koloru i przelewamy do formy do pieczenia.

Formę należy przygotować wykładając jej spód papierem do pieczenia i smarując go olejem. Formę od spodu można też owinąć folią aluminiową, po czym powoli przelewamy naszą masę do formy.

Formę wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 10 min. w 200 stopniach. Po tym czasie, ciasto przykrywamy folią aluminiową także od góry i pieczemy kolejne 10 minut.

Nasze ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 2 godziny, bowiem musi ono stężeć i ostygnąć. Od razu po upieczeniu nasze bezglutenowe ciasto czekoladowe będzie przypominało bardziej galaretę, dlatego nie panikujcie ;)

Po tym czasie możemy ciasto wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem i udekorować wedle swojego uznania.

Nasze bezglutenowe ciasto czekoladowe swoim smakiem będzie przypominało truflowe cukierki, a konsystencją wilgotne brownie, upieczone z zewnątrz i płynne w środku. Można je trzymać w lodówce nawet przez tydzień, jednak pamiętajcie, by szczelnie owinąć je folią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz