wtorek, 8 marca 2016

Babka piaskowa bezglutenowa

Ostatnio dieta bezglutenowa zyskuje na popularności. Dla niektórych to wybór, dla innych konieczność. Osobiście często przy przygotowywaniu domowych wypieków rezygnuję z glutenu, choć całkowicie nie wykluczam go z diety. Dzisiaj przepis na pyszną tradycyjną babkę piaskową w wersji bezglutenowej. Zobaczcie, jak ją przygotować.

babka piaskowa bezglutenowa




Jeśli ktoś nie będzie wiedział, z pewnością nie pozna, że to ciasto bezglutenowe, bez mąki tortowej. Smak babki jest jak najbardziej tradycyjny i  nasza babka piaskowa bezglutenowa w niczym nie odbiega od tego, do czego większość z nas przywykła. Doskonale smakuje do herbaty czy kawy, na deser, kolację, a nawet słodkie śniadanie (podawana np. z owocami).

SKŁADNIKI:

• 4 jajka,
• 1 szklanka cukru,
• 1 kostka masła lub margaryny,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
• 1 i ¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
• ¼ innej mąki np. kukurydzianej lub innej mąki bezglutenowej
• aromat waniliowy
• kakao,
• cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jaja z cukrem ubij mikserem na puszystą masę. Margarynę roztopi ostudź. Do ubitej masy z jajek dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ubijaj. Teraz małym strumieniem wlej margarynę, stale ubijając. Dodaj kroplę aromatu waniliowego (bądź innego).

Odłóż trochę ciasta do drugiej miski i wymieszaj z niewielką ilością kakao. Przygotuj formę do pieczenia (wysmaruj masłem, posyp bułką tartą lub mąką). Wlej jasne ciasto, a na wierzch, na środek, delikatnym strumieniem dolej ciasto ciemne.

Piecz w temp. 170 stopni na termo obiegu przez 1 godzinę. Posyp babkę cukrem pudrem.


Gotowe!

1 komentarz:

  1. Jak fajnie, że trafiłam na Twojego bloga. Mam w rodzinie dwie osoby, które są uczulone na gluten, więc na pewno skorzystam z wielu przepisów. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń