wtorek, 8 marca 2016

Chleb z amarantusem - pyszny i domowy

Amarantus to ostatnie odkrycie dietetyków. Okrzyknięty został ziarnem XXI wieku i złotem inków. Zasłynął ze swych dobroczynnych właściwości. Ma doskonały wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Jest bardzo bogaty w składniki odżywcze, a także, co istotne np. dla osób cierpiących na celiakię, może stanowić bezglutenowy zamiennik mąki. Z tego przepisu dowiesz się, jak samodzielnie wypiekać pyszny chleb z jego dodatkiem.

chleb z amarantusem


Amarantus jest naturalnie bezglutenowy. Zawiera błonnik. Wypieczony z jego dodatkiem chleb jest smaczny, zdrowy i pożywny. Oto, jak przygotować chleb z amarantusem:

Czego będziesz potrzebować?

- 3 szklanki mąki razowej,
- 1 szklanka mąki żytniej (z pełnego przemiału),
- 1 szkalnka ugotowanego na gęsto amarantusa,
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 szklanki mąki białej,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki drożdży suchych,
- 0,5 szklanki mleka migdałowego (opcjonalnie),
- woda.

Sposób przygotowania:

Z przepisu wychodzą 2 bochenki chleba.

Amarantus podpraża na suchej patelni na jasno złoty kolor, a następnie ugotuj z wodą na gęsto. Ostudź. Dodaj do reszty składników (o.5 szklanki amarantusa +1,5 szklanki wody, gotuj na małym ogniu ok. 15 min).

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj wszystkie suche składniki razem z ugotowanym i ostudzonym amarantusem. Dodaj powoli wodę i ciągle wyrabiaj ciasto.
Po wymieszaniu wszystkich składników, odstaw ciasto chlebowe do wyrośnięcia. Poczekaj, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu wyrób ciasto jeszcze raz, wyłóż do blaszek (keksówek) i daj do piekarnika. Piecz w temp. 180C przez ok. 1 godz. 15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz