wtorek, 5 kwietnia 2016

Naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym i kukurdzą

Dziś kolejny pomysł na naleśniki. Troszkę po meksykańsku, troszkę po naszemu, taka kuchenna improwizacja, która bardzo dobrze mi wychodzi i zawsze smakuje wszystkim domownikom. Możecie przygotować naleśniki w wersji tradycyjnej lub bezglutenowej.

Przepis na ciasto na naleśniki tradycyjne podawałam już niedawno, przy okazji naleśników ze szpinakiem. Dziś przepis na ciasto na naleśniki bezglutenowe czyli takie, jakie robię najczęściej, ze względu na mojego synka. Takie naleśniki w smaku i konsystencji praktycznie niczym nie różnią się od zwykłych, także możecie je przygotować bez obaw.



Ciasto na naleśniki bezglutenowe


SKŁADNIKI:

• 1 miarka mąki gryczanej,
• 1 miarka maki kukurydzianej,
• 1/2 miarka mąki ziemniaczanej,
• 2,5 miarki mleka, na przykład kokosowego
• słonina do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jak tradycyjne naleśniki. Mieszamy składniki na ciasto do uzyskania lejącej konsystencji. Pozostawiamy ciasto na około 20 minut. Smażymy naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej, nasmarowanej słoniną patelni.


Nadzienie do naleśników


Nadzienie jest sycące i smaczne. Przygotowane ze standardowych składników, ale w domu naleśniki te nazywamy meksykańskimi burrito. Oto, jak je przygotować.

SKŁADNIKI:

• mięso mielone
• 0,5 kg mięsa mielonego
• puszka kukurydzy
• słoik pomidorowej passaty lub koncentrat pomidorowy
• papryczka chilli do smaku (ostrożnie! :-) )
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żłóta
• 1 cebula
• olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Smażymy na niej mięso. Paprykę kroimy w kosteczkę. Dodajemy do mięsa i podsmażamy aż lekko zmięknie. Dodajemy kukurydzę i passatę lub koncentrat, smażymy aż płyn częściowo odparuje. Doprawiamy odrobiną chilli.

Można zawinąć farsz  ciasto, w krokiety lub w tradycyjne trójkątne naleśniki.

Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz