środa, 2 sierpnia 2017

Gofry bezglutenowe

Dziś coś na słodko, dla małych i dużych łasuchów :-) przepis na pyszne gofry bezglutenowe. Równie chrupiące, lekkie i delikatne jak te tradycyjne. Palec lizać, zapraszam!

gofry bezglutenowe

By przygotować gofry bezglutenowe, potrzebujesz oczywiście gofrownicy, a także następujących składników:

na cztery porcje:

  • 50 g mąki ziemniaczanej + 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • ziarenka wyłuskane z połowy wanilii (lub 1 łyżka cukru wanilinowego)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, wanilię, proszek do pieczenia, cukier i dokładnie wymieszaj. Dodaj roztopione masło, żółtka i mleko. Zmiksuj starannie całość aż do powstania gładkiej masy. Odstaw na 30 minut.

W międzyczasie rozgrzej gofrownicę i ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj pianę do masy w 2 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką albo miksując na małych obrotach miksera.
Wkładaj porcje ciasta do gofrownicy i smaż po około- 3 minuty sztukę - w zależności od mocy gofrownicy.

Podawaj z bezglutenowymi dodatkami, dżemami owocowymi, polewami, z owocami - lub z cukrem pudrem. Możesz też przygotować bezglutenową bitą śmietanę.

Przy okazji sprawdź syfon do bitej śmietany, fajna sprawa dla deserowych łakomczuchów ;) 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz