środa, 2 sierpnia 2017

Pyszna pizza bezglutenowa


Osób, które nie przepadają za pizzą chyba można zaliczyć do mniejszości nie tylko w naszym kraju ale i w wielu innych krajach na świecie, gdzie ta potrawa została dobrze przyjęta. To nieskomplikowane i pożywne danie, które przywędrowało do nas wprost ze słonecznych Włoch od lat zaspokaja głód i potrzebę zjedzenia czegoś relatywnie „na szybko” i zdrowo.


Choroby cywilizacyjne wywołujące nietolerancję i alergię na gluten (białko pochodzenia roślinnego zawarte w zbożu) skutecznie utrudniały osobom cierpiącym na tą przypadłość lub chorobę zwaną celiakią, czerpanie radości z pełnowartościowej pizzy, na doskonale przygotowanym cieście i z dodatkami wybranymi wg naszego uznania.

Dziś jednak chciałabym wam przedstawić przepis na zdrową (bezglutenową) i przepyszną pizzę.


Do przygotowania 2 sztuk ciasta na pizzę bezglutenową o średnicy ok. 25 cm. będziemy potrzebować następujące składniki:

  • mieszankę mąki bezglutenowej: 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki maki owsianej, 3/4 szklanki mąki z tapioki, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • drożdże ok. 7g,
  • 1 łyżkę cukru + 1 łyżkę soli morskiej,
  • 2 białka z jajek,
  • 2 łyżki oliwy.

Dodatki do położenia na ciasto można dobierać wg uznania, jednak z pewnością doskonale sprawdzą się tutaj:

  • sos pomidorowy,
  • niskobiałkowa szynka,
  • pomidory koktajlowe,
  • suszone zioła: oregano, bazylia, rukola,
  • ser, np. mozzarella do pokrojenia w plastry oraz tarta mozzarella do posypania ciasta.


Pamiętaj by w przypadku korzystania z dodatków puszkowanych sprawdzić na etykiecie czy wybrane przez nas produkty nie zawierają śladowych ilości glutenu


Przygotowanie ciasta bezglutenowego na pizzę:

  • W jednej misce mieszamy mąkę bezglutenową (wszystkie przygotowane rodzaje) oraz simie lniane i sól.
  • W garnuszku podgrzewamy mleko (nie gotujemy). Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz cukier i mieszamy.
  • Mleko z drożdżami stopniowo wlewamy do miski z mąką, całość cały czas mieszając. Po połączeniu się składników dodajemy oliwę oraz białka z jajek i ponownie dokładnie mieszamy.
  • Całość miksujemy na wolnych obrotach, przez 5-7 min. Przykrywamy miskę ścierką na ok. 30-40 min. aż ciasto dostatecznie wyrośnie.
  • Do pieczenia bezglutenowego ciasta na pizzę możemy przygotować tortownice lub zwykłe blachy do pieczenia, które wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto rozkładamy w formach lub lekko rozwałkujemy na blasze i pozostawiamy na kolejne 30 min. przygotowując w tym czasie swoje dodatki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, po czym wkładamy ciasto na ok 3 min. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i pieczemy kolejne 6-7 min. Na koniec kładziemy szynkę, plastry mozzarelli i pokrojone pomidory (lub inne wybrane przez siebie dodatki).
  • Pieczemy do momentu zarumienienia się ciasta (piekarnik na 220 stopni, piec do pizzy zgodnie z zaleceniami producenta)  od spodu i uzyskania odpowiedniego efektu upieczonych składników. Na koniec pizzę posypujemy oregano i bazylią/rukolą.


Gotowe! Nasza domowa bezglutenowa pizza jest gotowa do zjedzenia.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz