wtorek, 12 kwietnia 2016

Smaczna i prosta babka piaskowa bezglutenowa

Czy stwierdzenie dieta bezglutenowa i domowe wypieki pasują do siebie? Odpowiedź brzmi oczywiście, że tak! Wypieki bezglutenowe nie dość, że smaczne to w dodatku zdrowe ciasta nieograniczające Twojej diety. Wśród przepisów można znaleźć wiele ciekawych propozycji. Od najprostszych babek, po bardziej skomplikowane torty i inne wypieki. Wśród szerokiego wyboru ciast każdy znajdzie przepis dla siebie.
babka piaskowa bezglutenowa,



Dzisiaj chcę wam zaprezentować prosty, szybki i łatwy sposób na babkę piaskową bezglutenową. Przepis ten jest tradycyjną babką piaskową zmodyfikowaną w taki sposób, żeby nie zawierała składników z glutenem. Aby wykonać ten przepis, będziesz potrzebować:
-Szklanka cukru
-Kostka masła
-Łyżeczkę proszku do pieczenia- bezglutenowego
-Cztery jajka
-Jedną i trzy czwarte szklanki mąki ziemniaczanej
-Jedną czwartą szklanki innej mąki np. kukurydzianej lub białej bezglutenowej
-Aromat np. waniliowy, rumowy itp.
-Kakao
Przygotowanie rozpoczynamy od ubicia jaj z cukrem mikserem na puszystą masę. Następnie roztapiamy masło i czekamy aż trochę ostygnie. Do ubitej masy jajecznej stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając masę dodajemy wąskim strumieniem schłodzone rozpuszczone masło. Na koniec dodajemy aromat.
Teraz odkładamy trochę ciasta do oddzielnej miski, dodajemy kakao i mieszamy. Formę do babki należy posmarować masłem. Następnie wlewamy jasne ciasto, a po wierzchu polewamy ciastem ciemnym.
Foremkę wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni z włączonym termoobiegiem i czekamy na upieczenia ciasta. Po godzinie foremkę wyciągamy i czekamy na ostudzenie ciasta. Na koniec możemy posypać ciasto cukrem pudrem i gotowe.
Prosta, tania i szybka babka piaskowa bezglutenowa jest świetnym pomysłem na szybką przekąskę, która na pewno Ci zasmakuje.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz