czwartek, 5 maja 2016

Wspaniała tortilla bezglutenowa!

Tortilla to w ostatnim czasie bardzo modny przysmak. Często jemy go w restauracjach z fast foodami. Jednak można również przygotować go samemu. Ja chciałam przedstawić przepis na tortillę bezglutenową, czyli przysmak dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść potraw zawierających gluten. Oczywiście do przygotowania i zjedzenia dania zapraszam wszystkich. Tortilla bezglutenowa może być przygotowana na dwa odmienne sposoby.

tortilla bezglutenowa



Pierwszy z nich zakłada użycie mniejszej ilości wody przy robieniu ciasta oraz dodanie do niego skantonowej gumy. Przygotowane w ten sposób ciasto należy następnie solidnie rozwałkować oraz smażyć na patelni – bez dodatku oleju czy masła. Jednakże tortilla bezglutenowa zrobiona w ten sposób wykazuje tendencję do częstego, bardzo problematycznego łamania się. Drugi sposób, który tu zaraz umówimy, jest dużo łatwiejszy i przyjemniejszy. Polega on na przygotowaniu ciasta o dużej gęstości oraz obustronnego smażenia na patelni na małym gazie. Tortilla przygotowana w ten sposób będzie dużo bardziej elastyczna oraz puszysta i miękka.

Na samym początku musimy oczywiście przygotować wszelkie niezbędne do stworzenia bezglutenowej tortilli składniki. Poniższy przepis pozwala na stworzenie maksymalnie siedmiu wrapów. Będzie nam potrzebne:

  • 400 gramów mąki owsianej (oczywiście można użyć także mieszanki naleśnikowej)
  • 250 mililitrów bardzo ciepłej wody
  • 150 mililitrów wody w temperaturze pokojowej
  • 80 mililitrów oleju (dowolnego)
  • 4 płaski łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
Po przygotowaniu wszystkich składników zabieramy się do roboty! Na samym początku należy dokładnie zmielić siemię lniane – możemy zrobić to oczywiście w dowolnym sposób. Przekładamy je potem do jakiejś miski i zalewamy 250 mililitrami wrzątku a następnie miksujemy przy użyciu jakiegoś urządzenia – najprościej zwykłym blenderem. Do drugiej miski wsypujemy mąką, sól, proszek do pieczenia oraz cukier i wszystko to mieszamy. Następnie dodajemy mieszankę siemienia z wodą oraz olej i mieszamy to dokładnie. Po wykonaniu tej czynności wlewamy pozostałą wodę tak, aby ciasto było bardzo gęste i lepiące, lecz zarazem troszkę lejące. Potem ciasto dzielimy na porcje i wlewamy jedną z nich na patelnie i rozprowadzamy tak, by zajmowało całą szerokość patelni i smażymy je z dwóch stron.

W ten sposób powstaje wspaniała tortilla bezglutenowa. W zależności od preferowanej diety możemy wypełnić ją mięsem bądź kombinacją warzyw. Czeka nas sporo eksperymentowania, gdyż tortillę przygotować można na setki sposobów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz