czwartek, 28 września 2017

Bezglutenowe ciasto drożdżowe na pizzę

piec do pizzy


Witajcie, przedstawię Wam, jak przygotować bezglutenowe ciasto drożdżowe na wypiek wspaniałej potrawy, jaką jest kochana na całym świecie pizza. Przepis nie jest mój, ale dostałem zgodę na podzielenie się nim z Wami na łamach mojego bloga! Ciasto smakuje inaczej niż jego odpowiednik, oczywiście ze względu na użycie mąki ryżowej, lecz wcale nie oznacza to, że gorzej!


Składniki (na jedną sporej wielkości pizzę)

mąka ziemniaczana – 250 gramów
mąka ryżowa – 350 gramów
woda 350 – mililitrów
świeże drożdże – 30 gramów
oliwa – 3 łyżki
miód – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka

Jak przygotować?

  1. W misce rozkruszyć drożdże, dodać 50 ml wody, miód i łyżkę ryżowej mąki – to wszystko wymieszać, przykryć (najlepiej szmatką) i pozostawić na około 15 minut.
  2. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i wyrabiać ciasto (w misce, na blacie, jak komu wygodnie)
  3. Przygotowane w ten sposób ciasto odłożyć do wyrośnięcia na 80-90 minut w ciepłym miejscu, przykryć szmatką
  4. Ciasto rozłożyć na blachę posmarowaną delikatnie olejem, dzięki temu pizzę łatwo ściągniemy oraz unikniemy przypieczenia
  5. Poczekać 15 minut aż ciasto podrośnie (to bardzo ważne)
  6. Położyć sos i składniki, które sobie wybierzemy (ja radzę nie przesadzać z ilością, warto odpowiednio balansować składniki)
  7. Włożyć do piekarnika. Piekarnik z termoobiegiem: 180 stopni, 20 minut. Piec do pizzy elektryczny lub gazowy: 400 stopni.

Mam nadzieję, że będzie smakowało. Polecam serdecznie przede wszystkim osobom, które nie mogą jeść pizzy na tradycyjnym cieście. Oczywiście zwolennikom zwykłego ciasta także może przypaść do gustu. Bezglutenowe ciasto drożdżowe sprawdzi zadowoli każdego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz