wtorek, 26 września 2017

Ciasto na naleśniki bezglutenowe


naleśniki bezglutenowe


Dzisiaj chciałabym zatem przedstawić swój ulubiony, sprawdzony sposób przygotowania ciasta na naleśniki bezglutenowe. Ciasto wychodzi puszyste, lekkie i nie rwie się. W smaku jest identyczne jak tradycyjne, jak nie czuję różnicy, moja rodzina też je uwielbia!


Moim sposobem na naleśniki bez glutenu są naleśniki z mąki kukurydzianej i skrobi. Co ważne, mają one piękny kolor, są cieniutkie i chrupiące.

Do ich przyrządzenia potrzebne jest 500 ml mleka, 300 gram, 80 g mąki ziemniaczanej, 2 jaja, oliwa.

Przygotowanie naleśników


Przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw należy wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Następnie cały czas mieszając dolewamy mleko – najlepiej użyć trzepaczki, by nie zrobiły się grudki. Na końcu dodać jaja, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.

Po tym czasie rozgrzać oliwę na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlać ciasto naleśnikowe – najlepiej za pomocą chochli. Smażyć po kilka minut na każdej stronie do zarumienienia.

W przygotowaniu naleśników bezglutenowych doskonale sprawdza się również naleśnikarka. Ponieważ jemy ich naprawdę sporo, ostatnio zdecydowałam się na zakup. Urządzenie jest niewielkie i w smażeniu naleśników sprawdza się lepiej niż patelnia, ponieważ ciasto zupełnie nie przywiera. Zwykle nawet na dobrej patelni teflonowej musiałam wyrzucać pierwszy placek albo dwa do śmietnika. Płyta naleśnikarki rozgrzewa się maksymalnie szybko i już pierwszy naleśnik wychodzi udany.


Wszystkim osobom na diecie bezglutenowej polecam mój sposób na naleśniki, jedno z ulubionych obecnie dań moich i mojej rodzinki. Ciasto na naleśniki bezglutenowe wg tego przepisu jest bardzo proste w przygotowaniu. Takie danie to doskonały pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz